21.11.11

FABADA ASTURIANA


Ingredients:
• 1 kg. de fabes
• 3 botifarres asturianes
• 3 xoriços
½ kg. de lacón
• 100 g. de cansalada
All, ceba i julivert
Safrà i sal

Elaboració:Es posa a remullar el lacón en aigua la nit anterior, després de Chamusca els pèls, igualment posar en remull les fabes en aigua freda.
En una cassola es posa el lacón, les botifarres, els xoriços; sobre es col · loquen les fabes, l'all picat, el julivert, la ceba tallada en quatre trossos, es cobreix amb aigua freda i s'acosta al foc, escuma quan comenci a bullir .
Trencat el bull se separa a un costat i es deixen coure lentament, una mica destapades, procurant que les fabes estiguin sempre cobertes d'aigua perquè no deixin anar la pell.
De tant en tant s'afegirà aigua freda en petites quantitats. S'ha de vigilar amb freqüència perquè el bull sigui sempre lent i si és possible sempre amb la mateixa temperatura de calor, es sacseja el cassola, amb freqüència, perquè no es agafin al fons.
Se'ls afegeix el safrà, lleugerament torrat i molt desfet.
Quan estiguin cuites s'assaonen de sal tenint en compte la quantitat de carn salada que duen.
Si en acabar la cocció el brou hagués quedat massa clar es passen unes poques fabes per un passador i s'incorpora, deixeu-ho coure a poc a poc una mica més.
Finalment, abans de retirar-les del foc, s'agrega un tall petita de mantega fresca, donant-li un bull perquè es desfaci. D'aquesta manera la fabada queda més suau.
De no posar mantega fresca s'agrega al mateix temps que es posen els altres ingredients una cullerada d'oli. Es deixen reposar de banda mitja hora, abans de servir-les. El típic és servir-les en cassola de fang.
Abans de passar-les a la cassola o font on es serviran, es retira el julivert i la ceba. Es serveixen amb la carn en trossos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada