31.5.12

DOLMADES




Ingredients:
• 1 pot de fulles de vinya en conserva.`
• 200 g Arròs
• 1 ceba gran
• 2 cebes tendres
• 2 llimones 
• Anet fresc
• Menta fresca
• Pebre negre
• sal
• oli
• Vi blanc (retzina)

Elaboració:
Rentar bé les fulles de vinya i posar en remull en aigua calenta durant una hora.-Tallar fina la ceba i sofregir en oli d'oliva verge a foc suau fins que estigui dauradeta.-Barrejar l'arròs, la ceba sofregida, la ceba finament picada, l'anet tallat gruixut, la menta tambépicada, la sal i el pebre acabat de moldre.-Transcorreguda l'hora de calor treure les fulles de vinya, refrescar i assecar.-Posar un full ben estesa i, al centre afegir una cullerada de barreja de l'arròs.7 / Girar primer la part de baix del full8 / Tancar pels costats i pressionar una mica el full amb els polzes.9 / Acabarem de enrotllar el dolma.10 / En el fons d'una olla gran posarem una "catifa" de fulles de vinya (les més nerviüdes, trencades oexcessivament petites) i anirem disposant els dolmades un al costat de l'altre, ben enganxats. Si omplim lasuperfície de l'olla farem una segona capa de dommades sobre de la primera i taparamos els dolmades ambun plat pla d'un diàmetre aproximat al de l'olla.-Posarem a escalfar a foc baix i afegirem un bon got de vi.Esperarem uns segons perquè elalcohol s'evapori i tot seguit cobrirem amb aigua a un nivell proper al del plat.-Taparem i deixarem coure lentament durant 40 minuts.15 / Transcorregut aquest temps apagarem el foc i ruixarem amb una bona quantitat de suc de llimona (algust).

Orígens:
La Paraula ve del verb turc dolmak (omplir), significant dolma a més "Acció d'omplir-s" (Comanècdota, el Transport Urbà, àmpliament utilitzat en les Grans Ciutats de Turquia és denominatdolmus, ja que la seva capacitat gairebé supera els límits de passatgers). Aquest mos molt popular en països delMediterrània Orienta va ser àmpliament estès al llarg de l'antic Imperi Otomà pels turcs.Així doncs, les Dolmen comprenen una varietat de verdures farcides en la cuina turca i les cuines de l'anticImperi Otomà i les regions circumdants, entre ells, Albània, Azerbaidjan, Armènia, els Balcans, Grècia,Iran i Àsia Central. Potser la més coneguda és la fulla de parra farcida, que es diu més precisament warakAreesh, dolma Yaprak (full) o Sarma. Les verdures més comunes per omplir són el carbassó, albergínia,tomàquet i pebrot.El farciment pot incloure la carn o no. Si porten carn es serveixen calents, sense carn generalment es serveixen fredes.Tots dos poden ser consumits juntament amb la salsa de iogurt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada