24.5.12

EL IOGURT GREC


El iogurt grec tradicional és un producte lacti fet amb llet de vaca o de cabra i, en general, contéentre un 9 i un 10% de matèria grassa (les varietats típiques de iogurt no superen el 3,5% de matèria grassalàctia) ja que se li ha extret el sèrum làctic obtenint així un resultat més espès.Com més alt és l'índex de greix lacti, el iogurt tendeix a ser molt més complet, ja que els bacils esdesenvolupen plenament en aquest mitjà. El resultat és un iogurt bastant saborós, dens de cos i moltcremós. El iogurt grec té aproximadament un 7% de proteïnes, al voltant del doble que els altres iogurtsi menys carbohidrats.


Ingredients per al iogurt casolà natural:

• 800 ml de llet sencera (jo la faig servir biològica)
• 200 ml de nata líquida *
• 1 iogurt natural
(*) No cal afegir nata. Si no li afegiu la nata simplement utilitzeu 1 litre de llet i un iogurt.

Elaboració per al iogurt casolà natural:

• Aboquem el iogurt en un bol gran que es pugui tapar.
• Posem la llet a foc lent fins que arribi a 85 º, remenant de tant en tant. Això són uns 10minuts més o menys. Si no teniu termòmetre, apagueu el foc quan la llet comenci a fumejar ipujar lleugerament.
• Apartem i remenem la llet de tant en tant fins que baixi a 45 º. Triga més o menys una mitjahora. Si baixa de 45 º, tornarem a encendre el foc fins que arribi a aquesta temperatura. Si no teniutermòmetre, fica el dit petit a la llet. Estarà a punt quan encara ens cremem però puguemaguantar el dit dins.
• Aboquem la llet al bol i remenem bé amb una cullera perquè la barreja quedi benhomogènia.
• Tapem el bol i els guardem de manera que conservin la calor. Embolicats amb paper de diari ificats en una capsa, o embolicar amb una mata, al forn apagat ...
• Deixem el iogurt sense moure per res almenys 6 hores (millor tota la nit).
• Treure els pots i esperem uns 10 minuts perquè perdin la tebior.Aquest iogurt es comença a espessir a la nevera a partir de les 4 hores i segueix espessint durant els dos primersdies. Sense obrir es conserva uns 8 dies.Però nosaltres no arribarem a aquest punt perquè amb el iogurt obtingut passarem a fer el iogurt grec.Elaboració del iogurt grec casolà:
• Agafem un bol i col · loquem dins un colador (jo vaig utilitzar un colador xinès). Dins el coladorhaurem de posar una tela o filtre de cafè.
• Aboquem el iogurt dins del colador (amb la tela) i el deixem a la nevera tal qual durant 4/5 hores.Si ho deixeu més simplement serà més dens.
• El traiem de la nevera i veureu que el sèrum lacti queda en el bol i que el iogurt s'ha convertit enun magnífic iogurt grec. Jo el vaig deixar més temps i sembla pràcticament un "fromage blanc".
• Treure el iogurt grec del filtre que hagueu utilitzat i posar-lo en un bol. Bateu i introduir en flasconspetits de fang o vidre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada