22.1.15

CARXOFES FARCIDES DE FAJOL





INGREDIENTS (per 4persones)

4 carxofes
1 ceba
1 pastanaga
1 grapat d’avellanes torrades
½ llimona
1 vaset de gra de fajol
Pebre negre
1 pessic d’orenga
1 pessic de canyella
oli i sal

PREPARACIÓ:

1. Rentem el fajol, l’escorrem bé i el torrem en una paella sense oli, remenant constantment fins que el gra s’hagi assecat. El retirem del foc.
2. Posem 2 vasos d’aigua en un cassó i, quan arrenqui el bull, hi incorporem el fajol torrat, dos pessics de sal, l’orenga, la canyella en pols i un rajolí d’oli.
3. Ho deixeum coure 20 minuts tapat: els primers 5 a foc mitjà i els 15 restants a foc suau. El gra ha de quedar tou i eixut, sense aigua al fons. Retirem el cassó del foc.
4. En una paella hi sofregim la ceba i la pastanaga. Un cop fetes, hi afegirem les avellanes, que haurem picat prèviament.
5. Barrejem el fajol cuit amb el sofregit i ho reservem.
6. Tallem la base de les carxofes, traiem les fulles més dures i les hi tallem les puntes. Les freguem amb un tall de llimona i les posem a una olla.
7. Hi afegim un fons d’aigua que cobreixi un quart de les carxofes, les salpebrem, hi posem un tall de llimona per evitar que s’ennegreixin i les deixem coure uns 10 minuts.
8. Amb una cullereta buidem l’interior de les carxofes i les farcim amb el sofregit de fajol.
9. Hi espolsem una mica de julivert per sobre i les amanim amb un rajolí d’oli.

PROPIETATS:

El fajol és un gra calorífic, reforçant i nutritiu, idoni per a la tardor i l’hivern. Quan es torra, es torna més alcalinitzant i escalfa més.
La combinació de la carxofa amb el fajol fa d’aquest plat una alternativa excel·lent per ajudar a depurar l’organisme. És ideal per a les persones que noten que necessiten una depuració i que tendeixen a tenir problemes de circulació, ja que el fajol és un gra molt ric en rutina, un bioflavonoide que té una acció reforçadora important en els capil·lars i venes i que afavoreix la circulació de les extremitats. També s’ha vist que ajuda a netejar l’intestí de les toxines acumulades. Destaca perquè és un aliment sense gluten, ideal per als celíacs, i també perquè conté força ferro i vitamines del grup B. La carxofa, per la seva banda, ajuda a depurar el fetge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada