15.10.15

MANDONGUILLES DE SEITAN, ESPINACS I BOLETS




Ingredients(Per 6 persones) 
Per les mandonguilles:
250 gr de seitan
2 grans d’all
½ tassa de julivert picat
1 c.s de pebre vermell fumat
2 c.s de farina
5 c.s de pa ratllat
Sal
Pebre
Oli d’oliva

Per l’estofat: 
2 porros
2 grans d’all
2 c.s d’ oli d’oliva
200 gr de bolets shiitake
200 gr de xampinyons
½ vas de vi negre
½ l de brou vegetal
1 manat d’espinacs

Preparació: 
1. Piquem el seitan, l’all i el julivert en bocins molt petits amb una picadora.
2. Ho barregem amb la resta d’ingredients indicats fins a aconseguir una massa ferma.
3. Amb les mans lleugerament humitejades agafem la massa i li anem donant forma de boletes.
4. Daurem les mandonguilles de seitan en una paella amb una mica d’oli d’oliva fins que agafin un color dauradet.
5. Reservem les mandonguilles sobre paper de cuina perquè absorveixin l’excedent d’oli.
6. Mentrestant preparem l’estofat de bolets i espinacs. Tallem els porros i els alls pelats en llàmines molt fines.
7. Sofregim tot en una paella a foc baix amb les dues cullerades d’oli.
8. Tallem les shiitake i els xampinyons a quarts i els afegim al sofregit. Quan hagin reduït de volum hi afegim les mandonguilles.
9. Incorporem el vi i deixem que redueixi fins la meitat.
10. Hi afegim el brou i cuinem a foc baix fins que hagi reduït el brou a la meitat.
11. Rentem les fulles d’espinac i les trossegem. Les afegim a la paella i tapem.
12. Deixem reposar tots els ingredients a la paella durant 10 minuts i ja estarà llest per servir.

Propietats: 
El seitan es gluten de blat, una barreja de proteïnes del gra de blat. Aquestes proteïnes no són completes, són deficients en lisina. És de molt fàcil digestió ja que no contenen matèria grassa. A diferència dels aliments rics en proteïnes (carn, ous, formatges…) no conté ni greix saturat ni colesterol, amb lo que és molt bo per a persones amb risc de malalties cardiovasculars. La seva absència quasi total d’hidrats de carboni el fa molt apte per a diabètics, però no és apte per a celíacs. El seitan té un 24% de proteïnes i és un bon substitutiu de la proteïna animal com la carn. Malgrat no tenir els mateixos nutrients que aquesta, és més saludable pel nostre organisme.
Les shiitake són una molt bona font de betaglucans, una fibra soluble que s’ha vist que té un efecte doble en l’organisme: afavoreix un bon trànsit intestinal i també millora la resposta del sistema defensiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada