26.10.16

CREMA DE PASTANAGA I XIRIVIA





INGREDIENTS (Per a 4 persones)

1 l de brou vegetal
400 g de pastanagues
200 g de xirivies
1 tomàquet pera
2 cebes
6 escalònies
6 c.s d’oli d’oliva
3 c.s de sirop d’atzavara
1 fulla de llorer
sal i pebre

PREPARACIÓ:

1. Es pelen i es tallen els extrems de les pastanagues i les xirivies. Les trossegem a daus no gaire grans.
2. Pelem la ceba i la tallem en juliana. En una olla amb un raig d’oli, afegim la ceba i la cuinem fins que estigui tova. Hi afegim les pastanagues i les xirivies. Remenem bé i cuinem durant 10 minuts.
3. Rentem i trossegem el tomàquet. L’afegim a la cassola. Barregem bé. Salpebrem.
4. Hi afegim el brou de verdures i la fulla de llorer. Ho portem a ebullició i ho cuinem a foc baix durant una mitja hora.
5. Mentrestant, es pelen les escalònies i es laminen. Les saltegem en una paella amb oli a foc baix fins que quedin prou toves, hi afegim el sirop d’atzavara i les caramelitzem. Ho salem.
6. Quan les verdures són cuites, triturem la crema fins que quedi ben fina i la servim amb les escalònies caramelitzades per sobre. Ho reguem amb un rajolí d’oli d’oliva.

PROPIETATS:

La xirivia és un aliment molt hidratant i lleuger, com la majoria de les hortalisses, perquè conté molta aigua (80%) i poques calories (només 75 kcal per 100 g). Hi trobem un 18% d’hidrats de carboni d’alliberació lenta en forma de midó, un 5% de sucres i un 5% de fibra. Conté les següents vitamines: vitamina C, vitamines del grup B i vitamina E, i és rica en fòsfor, potassi i magnesi. La pastanaga és un dels aliments que contenen més betacarotè, (provitamina A), un potent antioxidant que té moltíssimes propietats beneficioses per a l’organisme. La pastanaga també destaca per la gran quantitat de silici que té en comparació a d’altres verdures, un mineral essencial per a l’organisme pel paper que té en el metabolisme del calci i perquè enforteix el teixit connectiu. També té molt ferro, potassi, fòsfor, sodi, calci, magnesi i àcid fòlic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada