13.10.16

PA DE PESSIC DE GARROFA I CARBASSÓ




INGREDIENTS (per a 8 persones)

380 g de carbassó
150 ml d’oli d’oliva
150 g de panela
16 gr de llevat
1 cp. de bicarbonat.
250 gr de farina
40 gr de farina de garrofa

PREPARACIÓ:

1. Pre escalfem el forn a 180 graus.
2. A continuació, pelem i trossegem el carbassó. L’introduim en un vas de batedora i ho triturem fins que quedi amb textura de puré. Hi afegim l’oli d’oliva i triturem de nou fins que els ingredients estiguin ben integrats.
3. En un bol, barregem els ingredients secs: tamissem la farina, hi afegim la panela, la farina de garrofa, el llevat i la culleradeta de bicarbonat. Ho barregem tot amb l’ajuda d’una forquilla i hi incorporem la barreja de carbassó.
4. Barregem bé tota la massa fins que no quedin grumolls.
5. Preparem un motlle i l’untem amb oli d’oliva perquè no se’ns enganxi.
6. Hi aboquem la massa i ho fiquem al forn a 180º durant 30-40 minuts. Punxem amb un escuradents per comprovar que estigui cuit.
7. Traiem del forn i el deixem refredar. Desmotllem i servim.

PROPIETATS:

La farina de garrofa conté un 40-50% de sucres naturals (fructosa, glucosa, maltosa i sacarosa), de manera que és un aliment energètic amb sucres de curta durada; un 11% de proteïnes –és molt rica en l’aminoàcid essencial triptòfan, que és precursor de la serotonina, una substància que ens proporciona sensació de relaxació i tranquil·litat– , i menys del 2% de greixos, molt poc, sobretot si ho comparem amb el 23% del cacau pur. De la mateixa manera que el cacau, conté quantitats significatives de minerals: ferro (proporcionalment en pes més que la carn de vedella), calci (també en pes més que la llet de vaca) i magnesi. Però la gran diferència amb el cacau és que la garrofa no conté àcid oxàlic, una substància que actua com a “lladre” de minerals i impedeix l’absorció intestinal del ferro i del calci. Incorpora algunes vitamines, principalment la provitamina A (bona per a la vista), i algunes del grup B (B1, B2, B3, bones per al sistema nerviós), així com la vitamina D (responsable de la fixació del calci als ossos). Es tracta d’un aliment lliure de gluten i, per tant, és apte per a celíacs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada