10.11.16

CREMA DE CASTANYES I BOLETS




INGREDIENTS (Per a 4 persones)
600 g de castanyes
50 g de bolets deshidratats
1 patata petita
1 porro gran
1 l de brou vegetal o aigua
100 ml de moscatell o vi dolç
100 ml de beguda de civada
Oli d’oliva
Sal i pebre negre

PREPARACIÓ:
1. Pre escalfem el forn a 200º.
2. Posem els bolets en remull amb aigua perquè s’hidratin.
3. Fem un tall lateral a les castanyes amb un ganivet de serra, perquè després siguin més fàcils de pelar.
4. Posem les castayes en una safata pel forn i les torrem uns 15 minuts.
5. Piquem el porro i el sofregim a foc suau en una cassola gran amb un raig d’oli, uns 15 minuts, remenant de tant en tant.
6. Traiem les castanyes i, quan no cremin massa, les hi traiem la pell amb cura.
7. Pelem i tallem en quatre la patata.
8. Incorporem les castanyes i la patata al porro, salpebrem i sofregim un parell de minuts. Les mullem amb el vi dolç i deixem que aquest s’evapori uns 2-3 minuts o fins que ja no faci olor a alcohol.
9. Mullem amb un litre de brou o aigua. Arranquem el bull i coem durant uns 20 minuts.
10. Triturem la crema i hi afegim 100 ml del líquit dels bolets. Hi afegim la beguda de civada, barregem i reservem.
11. Escorrem bé els bolets, els eixuguem i els saltegem amb un raig d’oli d’oliva en una paella. Els salpebrem i els servim com a guarnició de la crema calenta.

PROPIETATS:
La castanya, encara que s’acostuma a classificar dins el grup de la fruita seca, és molt diferent de la resta de membres d’aquest grup. El seu component principal són els hidrats de carboni, aproximadament un 40%, mentre que en la resta de fruites seques ronden el 15-20%. A més, conté moltes menys proteïnes i greixos que la resta de fruites seques; per tant, malgrat ser una font d’energia adequada en situacions d’esforç, no és tan calòrica com d’altres. També cal destacar el seu contingut en potassi, recomanable en casos d’hipertensió, i en àcid fòlic, molt beneficiós durant l’embaràs. És font també de vitamines antioxidants com la E i la B3.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada